Trimma Hund

Trimma

Med trimning menas att man plockar bort gammal död päls från hunden, så att ny fräsch päls kan komma upp igen. Man trimmar bort pälsen med roten, d.v.s. hela hårstrået skall bort.

Det är viktigt att hunden är inne i sin fällningsperiod då går det lättare att plocka bort håren.
(annars kan håren sitta hårdare vilket kan göra ont på din hund)

För att trimningen av din hund ska gå så smidigt som möjligt, vill man att pälsen ska vara smutsig vid hundtrim – detta för att man ska få ett bättre grepp om hundens hårstrån. En nybadad päls blir blank och glansig och sätter sig dessutom gärna lite hårdare i hårsäckarna vilket gör den svårtrimmad. Det är därför viktigt att inte bada hunden ca: 3 veckor innan trimningen. Du bör också vänta med att bada hunden någon vecka efter trimning.

Varför ska jag trimma min hund?

En trimning innebär det att man drar ut den gamla pälsen med rötterna vilket sätter igång processen med tillväxt av ny päls på hunden. Om du istället klipper av det sträva håret så tappar pälsen sin strävhet och färg eftersom det bara är toppen på hårstråt som är strävt på en strävhårig hund.

Den nedre delen av hundens päls är mjuk och mycket ljusare, om man klipper av den sträva toppen lämnas den mjuka ljusa nedre delen av hårstrået kvar till skillnad från när man trimmar dvs drar bort hela hårstrået då det nya hårstrået växer fram med sträv topp.

Vilka hundraser trimmar man?

Man trimmar bara strävhåriga hundar och spaniels. Deras päls består av 2 typer av hår, dels en mjukare underull (som bara skall nå en viss längd) och som håller din hunden varm. Dels ett strävare övre hårlager som skyddar hunden mot väta och smuts.

Det övre håret trimmar man flera gånger om året när hunden kommer i fällning.
Beroende på ras och pälsens tillväxtperioder kan man låta trimma sin hund från någon till någon handfull gånger per år (utställningshundarna trimmar man oftare).